Liesbeth Wieggers

Liesbeth Wieggers

Scriptschrijver

Bijzondere, menselijke verhalen kunnen op mijn toewijding rekenen.

Bekijk mijn portfolio

van psychologie, via film-editing naar (scenario-)schrijven

Nadat ik mijn studie psychologie had afgerond, heb ik een korte opleiding voor televisiemaken gevolgd en werd gegrepen door het vak montage. Ik vond een leermeester die mij in de praktijk het vak wilde leren en ik monteerde, eerst onder zijn supervisie, later zelfstandig, documentaires, speelfilms en series als ‘All Stars’, ‘Baantjer’, ‘In Therapie’ en ‘Gooische Vrouwen’. Voor sommige van deze producties was ik ook verantwoordelijk voor de muziekselectie.

De laatste jaren ben ik me gaan richten op scenario-ontwikkeling. Ik was een aantal jaren leesdramaturg bij de VARA en werkte als script-editor voor verschillende producenten. Ik volgde het ‘Script Development Programme’ aan het Maurits Binger Film Instituut en werd in 2010 geselecteerd voor ‘Sources2’, een Europees programma voor scriptontwikkeling. In januari 2019 volgde ik een script-development workshop in Brussel.

Ik schreef het scenario voor ‘De 54’, een korte film die ik zelf ook produceerde. De film werd door verschillende internationale filmfestivals geselecteerd, zoals het Palm Springs International Short Fest en het Artivist Film Festival in Hollywood. De film won in april 2012 de ‘Best International Short Film Award’ tijdens het Cleveland International Film Festival. In mei 2012 maakte de film onderdeel uit van een speciale screening van het Canadian Film Centre Worldwide Short Film Festival.

De korte film ‘Letters’ schreef en produceerde ik in het kader van een project voor de Stichting Lezen & Schrijven. De film, geregisseerd door Anniken Fjesme, werd tijdens het Nederlands Film Festival 2011 genomineerd voor de ‘Lezen & Schrijven Film Awards’, in de categorieën ‘Beste Acteur’ en ‘Beste Film’

In 2013 en 2014 schreef ik twee afleveringen voor de serie 'Flikken Maastricht'.

Met Ruud Satijn als regisseur en producent Corrino Drama, maakte ik de korte film 'Silence'. Ik schreef het scenario en co-produceerde de film. 'Silence' werd voor diverse filmfestivals geselecteerd, zowel in Europa als in Amerika.

In 2016/2017 verzorgde ik de eindredactie van het zesde seizoen van de serie 'Dokter Tinus', die wordt geproduceerd door Fiction Valley.

Met financiële steun van het Nederlands Filmfonds werk ik met co-scenarist Joyce van Diepen en producent Revolver Film aan het treatment voor de speelfilm 'De Marges' (voorheen: 'Kink')

Het Nederlands Filmfonds kende mij een scenario-bijdrage toe om, samen met producent BIND film en regisseur Jenneke Boeijink het scenario voor de speelfilm 'Ogen Dicht' te ontwikkelen.

Naast het ontwikkelen van scenario's, schrijf ik een maandelijkse column voor het vakblad 'CustomerFirst!'. De column heeft de vorm van een scène en dit werk biedt me dus oefening in het schrijven van dialogen en het snel neerzetten van een setting. Daarnaast schrijf ik in opdracht biografieën.

In april 2014 won ik de Verhalenwedstrijd van het tijdschrift 'Opzij' en werd naar aanleiding hiervan uitgenodigd bij uitgeverij De Bezige Bij. De Engelse vertaling van dit verhaal verscheen in het Amerikaanse online magazine 'Story.'
(https://www.storymagazine.org/the-scent-of-blond-curls/)

link naar Vimeo-kanaal:
https://vimeo.com/user11878308/videos

Projecten