Janneke Rinzema

Janneke Rinzema

Scriptschrijver

Cabaretier / Scenarioschrijver / Tekstschrijver voor televisie

Bekijk mijn portfolio

De afgelopen acht jaar ben ik actief geweest als cabaretier (als duo Matroesjka) en als tekstschrijver voor televisie en media. Ik schrijf voor:

* De Speld
* De Pin (waar ik co-hoofdredacteur van ben)
* Dit Was Het Nieuws
* Spaanders
* Plakshot
* Sanne Wallis de Show
* De Boterhamshow

Mijn ervaring en netwerk liggen voornamelijk in theater en sketch-comedy voor televisie. Daarnaast volgde ik een intensieve scenarioschrijfopleiding aan de Universiteit van California (UCLA), onder leiding van docent Jill Goldsmith. Ik ben bezig met het ontwikkelen van een serie over vrouwelijke cabaretiers en werk aan mijn eerste korte film over een meisje dat in dromen terecht kan komen. Ik houd van series en films die comedy en drama mixen, het liefst met een vleugje absurdisme: 30Rock, Fleabag, Girls, The Favourite.

Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten die aan hun eigen projecten werken, maar schrijf ook graag mee aan nieuw te realiseren projecten, zowel voor jeugd als volwassenen.

Ik ben afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam in de richting Zang Jazz, met bijvakken op de Amsterdamse Toneelschool (liedschrijven, performance, acteren). Met mijn cabaretduo Matroesjka won ik de Publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival, werd ik genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar, en schreef ik meerdere theatervoorstellingen waarmee ik door het land tourde (zie https://www.bostheaterproducties.nl/default.asp?keuze=producties&productie=353&season=&archief=true&seizoenVan=2018&seizoenTM=2019).

Projecten